Här
hittar du billiga, enkla och goda recept
- Pannkakor
- Kyckling
i ugn
- Revbensspjäll
i ugn
- Coleslaw
- Äkta
rårörd lingonsylt
- Ostpanerad ananaskassler
- Spenatstuvning
Pannkakor
|
Grundrecept
på pannkakor men
med flera ägg och socker för den goda smaken. |
|
|
Tillagningstid
20 minuter |
|
Kostnad
7.00 kr |
|
Ingredienser |
Gör så
här
(för
2 personer) |
|
|
1
dl vetemjöl
0.5 tsk salt
4 dl mjölk
4 st ägg
2 msk socker
5 msk smör |
- Blanda mjöl
och salt i en bunke.
- Vispa i
hälften av mjölken och vispa till en
slät smet.
- Vispa i resten av
mjölken och äggen.
- Låt
gärna smeten svälla i tjugo minuter.
- Stek pannkakorna i
smör så att de blir frasiga.
|
Dryck |
Serveringsförslag |
Mjölk |
Färska
bär (t ex lingon)
som är mosade
med socker |
Kyckling
i ugn
|
Att
tillaga
färska
eller frysta (tina först i durkslag) kycklingdelar i en
långpanna är
både enkelt och gott. Köp alltid med
ben som blir både saftigare och
billigare. |
|
|
Tillagningstid
80 minuter |
|
Kostnad
6.50 kr |
|
Ingredienser |
Gör så
här
(för 6 personer) |
|
|
2
kg kyckling
0.75 dl olivolja
1 msk soya
2 tsk salt
0.5 tsk vitpeppar
0.5 tsk citronpeppar
0.5 tsk cayennepeppar
6 msk äppelmos / apelsinmarmelad |
- Pensla en
långpanna med olja.
- Lägg
kycklingdelarna i långpannan.
- Blanda olja, soya och
kryddor till en marinad i en kopp.
- Pensla kycklingen med
marinaden.
- Klick och
smörj ut ca 1 msk mos på varje
kycklingdel med en sked.
- Ställ in
långpannan i ugnen på 150 grader
i ca 1 timma.
- Kontrollera med en
sticka att inget blod kommer ut ur
kycklingen.
|
Dryck |
Serveringsförslag |
Vitt
vin |
Ris eller potatis med
gräddsås och vinbärsgele |
Revbensspjäll
i ugn
|
Koka
revbenssjällen innan ugnsgrillningen så blir de
extra
saftiga. |
|
|
Tillagningstid
90 minuter |
|
Kostnad
12.00 kr |
|
Ingredienser |
Gör så
här
(för 4 personer) |
|
|
1
kg tunna revbensspjäll
1 st buljongtärning
1 msk soya
4 msk olivolja
2 msk flytande honung
2 msk äppelmos
1 tsk salt
1 tsk citronpeppar
1 tsk chillipeppar |
- Koka
revbensspjällen med en buljongtärning i en
stor gryta ca en timma.
- Blanda olivolja,
flytande honung och äppelmos till en
marinad i en kopp.
- Krydda marinaden med
salt och peppar.
- Dela upp alla revben
och pensla på marinaden.
- Grilla revbenen i ugn
(250 grader) tills de har fått
en fin färg (ca 30 minuter).
|
Dryck |
Serveringsförslag |
Öl |
Coleslaw
och kokt potatis
(ev majskolv) |
Coleslaw
|
Traditionellt
recept på vikålssallad. |
|
|
Tillagningstid
10 minuter |
|
Kostnad
5.50 kr |
|
Ingredienser |
Gör så
här
(för 4 personer) |
|
|
0.2
kg vitkål
1 st morot
0.5 röd lök
1 dl crème fraiche
0.5 dl majonnäs
1 tsk senap
0.5 tsk salt
0.5 krm citronpeppar |
- Finstrimla
vitkålen.
- Skala och riv
moroten.
- Skala
och hacka löken.
- Blanda samman
crème fraiche, majonnäs, senap
och salt.
- Låt salladen
stå i kylen ca 1 timma.
|
Dryck |
Serveringsförslag |
|
|
Äkta
rårörd lingonsylt
|
Nygjord
lingonsylt är enkelt att
göra i micron. Passar bra på hösten eller
om man har
sparade råa lingon i en flaska med vatten. |
|
|
Tillagningstid
5 minuter |
|
Kostnad
1.00 kr |
|
Ingredienser |
Gör så
här
(för 5 portioner) |
|
|
2
dl råa lingon
1 dl socker |
- Skölj
bären och lägg dem i en glasburk (5 dl)
- Fyll på med
socker över bären.
- Micra på
full effekt i ca 2 minuter utan lock.
- Rör om sylten
så att sockret blir jämt
fördelat.
- Micra på
full effekt i ca 2 minuter utan lock.
|
Dryck |
Serveringsförslag |
|
|
Ostpanerad
ananaskassler
|
Kassler
kan man ha som pålägg men passar också
mycket bra till ost och
ananas. |
|
|
Tillagningstid
15 minuter |
|
Kostnad
6.00 kr |
|
Ingredienser |
Gör så
här
(för 2 portioner) |
|
|
2
skivor
kassler
0,5 dl krossad burkananas
4 skivor ost |
- Skär 2 cm
tjoka kasslerskivor.
- Lägg skivorna
i en eldfast förm.
- Klicka ananasen
på kasslerskivorna
- Täck
kasslerskivorma med ostskivor
|
Dryck |
Serveringsförslag |
Rött
vin |
Potatis
och spenatstuvning |
Spenatstuvning
|
Spenatstuvning
är enkelt att göra på fryst hackad spenat. |
|
|
Tillagningstid
10 minuter |
|
Kostnad
4.00 kr |
|
Ingredienser |
Gör så
här
(för 2 portioner) |
|
|
50
g
fryst hackad spenat
0,5 buljongtärning
2 msk smör
1 msk vetemjöl
0,5 dl grädde
1 krm peppar |
- Fräs
smör, mjöl och buljongtärning i en
gryta till gyllenbrun färg.
- Späd med
grädde till en lagom tjock stuvning.
- Lägg i spenat
och värm upp.
- Krydda med peppar.
|
Dryck |
Serveringsförslag |
|
|
50 g Smör
2 dl Havregryn
1 dl Socker
1 msk Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
1 Ägg
1. Blanda havregryn, socker, vetemjöl och bakpulver.
2. Tillsätt ägget och blanda.
3. Smält smöret.
4. Tillsätt smöret och blanda.
5. Klicka ut smeten på plåtar med bakplåtspapper. Tänk på att kakorna flyter ut så se till att det är gott om utrymme på plåten
6. Grädda i 6 minuter i 225 grader mitt i ugnen.
7. Ta ut och sära kakorna och låt dem svalna.
8. Lägg ner kakorna i en burk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar