Recept

Här hittar du billiga, enkla och goda recept

  1. Pannkakor
  2. Kyckling i ugn
  3. Revbensspjäll i ugn
  4. Coleslaw
  5. Äkta rårörd lingonsylt
  6. Ostpanerad ananaskassler
  7. Spenatstuvning


Pannkakor

Grundrecept på pannkakor men med flera ägg och socker för den goda smaken.

Tillagningstid
20 minuter
Kostnad
7.00 kr

Ingredienser Gör så här (för 2 personer)
1 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
4 dl mjölk
4 st ägg
2 msk socker
5 msk smör
  1. Blanda mjöl och salt i en bunke.
  2. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet.
  3. Vispa i resten av mjölken och äggen.
  4. Låt gärna smeten svälla i tjugo minuter.
  5. Stek pannkakorna i smör så att de blir frasiga.
Dryck Serveringsförslag
Mjölk Färska bär (t ex lingon) som är mosade med socker


Kyckling i ugn

Att tillaga färska eller frysta (tina först i durkslag) kycklingdelar i en långpanna är både enkelt och gott. Köp alltid med ben som blir både saftigare och billigare.

Tillagningstid
80 minuter
Kostnad
6.50 kr

Ingredienser Gör så här (för 6 personer)
2 kg kyckling

0.75 dl olivolja
1 msk soya
2 tsk salt
0.5 tsk vitpeppar
0.5 tsk citronpeppar
0.5 tsk cayennepeppar

6 msk äppelmos / apelsinmarmelad
  1. Pensla en långpanna med olja.
  2. Lägg kycklingdelarna i långpannan.
  3. Blanda olja, soya och kryddor till en marinad i en kopp.
  4. Pensla kycklingen med marinaden.
  5. Klick och smörj ut ca 1 msk mos på varje kycklingdel med en sked.
  6. Ställ in långpannan i ugnen på 150 grader i ca 1 timma.
  7. Kontrollera med en sticka att inget blod kommer ut ur kycklingen.
Dryck Serveringsförslag
Vitt vin Ris eller potatis med gräddsås och vinbärsgele


Revbensspjäll i ugn

Koka revbenssjällen innan ugnsgrillningen så blir de extra saftiga.

Tillagningstid
90 minuter
Kostnad
12.00 kr

Ingredienser Gör så här (för 4 personer)
1 kg tunna revbensspjäll
1 st buljongtärning
1 msk soya
4 msk olivolja
2 msk flytande honung
2 msk äppelmos
1 tsk salt
1 tsk citronpeppar
1 tsk chillipeppar
  1. Koka revbensspjällen med en buljongtärning i en stor gryta ca en timma.
  2. Blanda olivolja, flytande honung och äppelmos till en marinad i en kopp.
  3. Krydda marinaden med salt och peppar.
  4. Dela upp alla revben och pensla på marinaden.
  5. Grilla revbenen i ugn (250 grader) tills de har fått en fin färg (ca 30 minuter).
Dryck Serveringsförslag
Öl Coleslaw och kokt potatis (ev majskolv)


Coleslaw

Traditionellt recept på vikålssallad.

Tillagningstid
10 minuter
Kostnad
5.50 kr

Ingredienser Gör så här (för 4 personer)
0.2 kg vitkål
1 st morot
0.5 röd lök
1 dl crème fraiche
0.5 dl majonnäs
1 tsk senap
0.5 tsk salt
0.5 krm citronpeppar
  1. Finstrimla vitkålen. 
  2. Skala och riv moroten. 
  3. Skala och hacka löken. 
  4. Blanda samman crème fraiche, majonnäs, senap och salt. 
  5. Låt salladen stå i kylen ca 1 timma.
Dryck Serveringsförslag



Äkta rårörd lingonsylt

Nygjord lingonsylt är enkelt att göra i micron. Passar bra på hösten eller om man har sparade råa lingon i en flaska med vatten.

Tillagningstid
5 minuter
Kostnad
1.00 kr

Ingredienser Gör så här (för 5 portioner)
2 dl råa lingon
1 dl socker
  1. Skölj bären och lägg dem i en glasburk (5 dl)
  2. Fyll på med socker över bären. 
  3. Micra på full effekt i ca 2 minuter utan lock.
  4. Rör om sylten så att sockret blir jämt fördelat.
  5. Micra på full effekt i ca 2 minuter utan lock.
Dryck Serveringsförslag


Ostpanerad ananaskassler

Kassler kan man ha som pålägg men passar också mycket bra till ost och ananas.

Tillagningstid
15 minuter
Kostnad
6.00 kr

Ingredienser Gör så här (för 2 portioner)
2 skivor kassler
0,5 dl krossad burkananas
4 skivor ost 
  1. Skär 2 cm tjoka kasslerskivor.
  2. Lägg skivorna i en eldfast förm.
  3. Klicka ananasen på kasslerskivorna
  4. Täck kasslerskivorma med ostskivor
Dryck Serveringsförslag
Rött vin Potatis och spenatstuvning


Spenatstuvning

Spenatstuvning är enkelt att göra på fryst hackad spenat.

Tillagningstid
10 minuter
Kostnad
4.00 kr

Ingredienser Gör så här (för 2 portioner)
50 g fryst hackad spenat
0,5 buljongtärning
2 msk smör
1 msk vetemjöl
0,5 dl grädde
1 krm peppar
  1. Fräs smör, mjöl och buljongtärning i en gryta till gyllenbrun färg.
  2. Späd med grädde till en lagom tjock stuvning.
  3. Lägg i spenat och värm upp.
  4. Krydda med peppar.
Dryck Serveringsförslag







50 g Smör
2 dl Havregryn
1 dl Socker
1 msk Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
1 Ägg








1. Blanda havregryn, socker, vetemjöl och bakpulver.
2. Tillsätt ägget och blanda.
3. Smält smöret.
4. Tillsätt smöret och blanda.
5. Klicka ut smeten på plåtar med bakplåtspapper. Tänk på att kakorna flyter ut så se till att det är gott om utrymme på plåten
6. Grädda i 6 minuter i 225 grader mitt i ugnen.
7. Ta ut och sära kakorna och låt dem svalna.
8. Lägg ner kakorna i en burk.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar